Frihet för fler

Posted on 30 juli, 2013

0


suffragetterSYDSVENSKAN KULTUR | Den 26 juli 1913 marscherade 50 000 suffragetter in i Hyde Park i London för att kräva rösträtt. 100 år senare hyllar brittiska feminister deras kamp genom att under sommaren anordna vandringar under namnet ”Walk for Women”.

Det är inte bara nostalgi och tacksamhet över att suffragetterna beredde vägen för dagens feminister som lockar till promenad – det är den fortsatta kampen för jämställdhet. 2013 har varit ett intensivt år med protester mot kvinnofria sedlar, vardagssexism och toplesskvinnor på ”Page 3”.

Den 26 juli sände BBC Radios ”Womens Hour” specialprogram om suffragetterna – fantastiskt intressant trekvart som satte suffragetternas kamp i sin kontext. Enligt en av paneldeltagarna var stridbarheten hos europeisk arbetarklass och strejkvågen som startade med 1911-års generalstrejk i Storbritannien en radikaliserande faktor för suffragetterna. Men, tillägger hon, det vände senare: industriarbetare lät sig inspireras av suffragetternas direktaktion som metod.

Rösträtten var central för suffragetterna, men likaså kampen för jämlikhet och mot barnfattigdom: Suffragetterna nöjde sig inte med att vinna egna rättigheter. Den uppseglande fjärde vågens feminism borde kanske påminna sig om det.

Shora Esmailian

Publicerad i Sydsvenskan 30 juli 2013

 

Posted in: Feminism, Utrikes