Knockad av en bok – Superhjälte i burka strider för rätten till utbildning

Posted on 2 augusti, 2013

0


burka avengerSYDSVENSKAN KULTUR | Pakistans nya superhjälte stavas Jiya – till vardags en timid lärarinna som, när hon kämpar mot lokala skurkar och korrupta politiker, förvandlas till en ninjaliknande hjältinna.

För att maskera sig använder hon en svart burka. Endast hennes ögon syns när hon flyger och hoppar mellan träden, springer snabbare än jätten och svingar sina vapen: tunga böcker och vassa pennor.

Jiya och hennes elever bor i den påhittade byn Halwapur någonstans i norra Pakistan. Scenerna visar vidder av gröna fält och höga berg med vita toppar – landskap slående lika de som breder ut sig i Swatdalen. Redan i första avsnittet av ”Burka Avenger”, som började sändas på pakistansk tv i söndags, tar Jiya ut sin hämnd på en ond skurk och en korrupt politiker: Efter att ha kört bort fienden bryter hon upp hänglåset på skolgrinden genom att skjuta en penna rakt in i det. Barnen kan strömma in.

Det är knappast en slump att Pakistans första egenproducerade animerade serie med budskapet ”utbildning för alla” utspelar sig i ett område som påminner om just Swatdalen. En av talibanernas högsta prioriteringar när de kontrollerade området var att stänga skolor. Pakistanska The News rapporterade i januari 2009 om hur talibanerna aviserat att flickor i stället för att gå i skolan måste stanna hemma: På ett halvår stängdes 400 skolor med 40 000 elever. Uppskattningsvis 200 skolor har sprängts. Det var under talibanstyret den då 11-åriga Malala Yousafzai, som blev världskänd efter att hon i slutet av förra året sköts i huvudet av talibaner, startade sin kamp för flickors utbildning. Först efter den pakistanska arméns offensiv i Swatdalen kunde flickskolor öppnas igen.

Så – bu för talibaner, hurra för pakistanska staten? Är det så enkelt? Inte om man ska tro statistiken. Enligt Unesco är ett av tolv barn i världen som inte går i skolan pakistanier. 5,1 miljoner pakistanska barn fick aldrig sitta vid en skolbänk under 2010, och två tredjedelar av alla barn som inte går i skolan är flickor.
Samma armé som skröt med sin framgång mot talibanerna sväljer sju gånger större andel av den pakistanska statsbudgeten än utbildningsväsendet.
Regeringens minimala satsning på utbildning sträckte sig till 2,3 procent av landets bnp under 2010 (för Sverige är samma siffra 7,3 procent).

Skaparna av ”Burka Avenger”-serien har utomordentlig tajmning. Malala Yousafzai riktade världens strålkastare mot de generationer av pakistanska flickor som aldrig får se ett klassrum; nu för Burkahämnaren Jiya kampen vidare i landets tv-apparater, med ett symbolspråk – burkan som maskering! – som tar sig in och ut ur den lokala kulturen. Där är, än så länge, den korrupta staten ett hinder för djupgående förändring.
Jiya har fler fiender än talibanerna.

Shora Esmailian

Publicerad i Sydsvenskan 2 augusti 2013