I en nära framtid

Posted on 4 januari, 2014

0


molnSYDSVENSKAN KULTUR | Vem kan relatera till år 2100? En framtid man inte kommer att uppleva ter sig abstrakt.

Men när gruppen Föräldravrålet nyligen lät några barn hålla upp hemmag jorda plakat i en Youtube-film, med sina namn och ålder år 2050, blev i alla fall det årtalet plötsligt mycket mer konkret. Flickan och pojken framför kameran kommer att leva i värmen mitt i seklet, mitt i livet. ”Lilly, 40 år, 2050”, ”Egil, 42”.

Så kan klimatnyheter med diffusa datum bli mer gripbara. Den senaste i raden presenteras i tidskriften ”Nature” av forskare från University of New South Wales. De lyser upp det nya året med att slå fast att vi år 2100 kommer att ha en global uppvärmning på fyra grader om utsläppen fortsätter i samma takt som i dag. Det nya i denna dystra prognos? Forskargruppen kan nu visa att det i en varmare värld kommer att bildas färre moln, rubbade klimat- och vädersystem och högre halter av växthusgaser. Det medför i sin tur att färre strålar reflekteras ut från jorden. Som i sin tur leder till varmare atmosfär. Så varm att livet i delar av tropikerna kommer att te sig omöjligt och Grönlandsisen kommer att smälta bort.

Försök se barnen till dagens barn framför dig. De kommer att leva då.

Shora Esmailian

Publicerad i Sydsvenskan 4 januari 2014.

Posted in: Analys, Klimat