Kostsam protest

Posted on 5 januari, 2014

1


mahiSYDSVENSKAN KULTUR | ”Jag mår bra, de har inte gripit mig än”, är meddelandet jag får från den framstående aktivisten och revolutionären Mahienour el-Massry samma dag som domen mot henne och sex andra faller i Alexandria, Egypten.

Enligt militärdiktaturens nya antiprotestlag fick de i torsdags två års fängelse och cirka 50 000 kronor i böter. Deras brott: deltagande i en demonstration i protest mot att de poliser som dödade Khaled Said – senare en av 2011-revolutionens stora symboler mot polisbrutalitet – släpptes fria. Aktivisterna kommer att överklaga domen, men de som var rädda för att Muslimska brödraskapet skulle införa diktatur och därför hejade på militärens maktövertagande genom kuppen i somras har all anledning att nu tänka om.

Så långt som till kontrarevolutionens Egypten behöver man inte blicka för att förfasas över ingrepp i grundläggande demokratiska rättigheter som mötesfriheten. Spaniens färska antiprotestlag skiljer sig inte så våldsamt mycket från den egyptiska. Löjligt höga böter kan bland annat tilldelas den som kallar till en demonstration på Facebook, skändar flaggan eller samlas till en oanmäld protest.

Repression kan vara ett tecken på desperation. Kanske till och med en sista utväg? Mahienour el-Massry skriver i meddelandet: ”Kampen har blivit svårare, men jag känner mig optimistisk ändå. Optimistisk över att regimen får slut på alternativ, vilket innebär att den snart faller.”

Shora Esmailian

Publicerad i Sydsvenskan 5 januari 2014.