Lyckligtvis lyssnar Europa inte på skitstövlarna

Posted on 7 januari, 2014

0


SYDSVENSKAN KULTUR | Ett skifte är på gång i Europa. Hos lagstiftare runt om på kontinenten talas det om den svenska modellen, men inte med den tidigare konnotationen av jämlik välfärdsstat. Numera förknippas den med det som hände för femton år sedan: införandet av sexköpslagen.

Det progressiva med lagen var att den som betalar för sex, den som utnyttjar någon annans kropp för egen njutning, kriminaliseras – inte den prostituerade. Kanske var det just därför samma lagförslag i höstas rönte så stor uppståndelse i Frankrike. Inflytelserika män i offentligheten uttryckte sin protest i ett öppet brev under rubriken ”De 343 skitstövlarnas manifest”. Uppropet och antalet undertecknare var en osmaklig vinkning till de 343 feministernas manifest för rätten till abort 1971, med Simone de Beauvoir som förgrundsfigur. Skitstövlarnas slagord: ”Touche pas à ma pute”, ”Rör inte min hora”.

Medan feminister på 1970-talet stred för rätten till den egna kroppen, kämpar skitstövlarna för rätten till andras kroppar. Men de förlorade när lagen klubbades igenom för en månad sedan.

En vålnad går på Europas gator: traffickingoffret, det ansiktslösa och gränslöst utsugna, fraktat som boskap till hallickar och bordeller i de mest ”liberala” länderna. Som framgår av färsk forskning från London School of Economics and Political Science har länder med legaliserad prostitution långt högre inflöde av sådan människohandel än de där sexköp är förbjudet. En absolut majoritet av de prostituerade i Västeuropa är migranter, främst från Östeuropa och Afrika.

Men nu kommer reaktionen.

Efter upprepade avslöjanden om offer för trafficking på Irland har vindarna vänt där. Också i grannlandet Storbritannien diskuteras förslag om kriminaliseringar av sexköp. Till och med i Tyskland – känt som Europas Thailand, som legaliserade prostitution och bordeller fullt ut 2002, som har över en halv miljon prostituerade, där sexhandeln omsätter 15 miljarder euro årligen – har man efter upprop från framstående feminister börjat diskutera införandet av vissa regleringar. Mot bland annat bordeller med så kallad platt taxa, där kunden enligt bufféprincipen kan köpa obegränsat med sex under ett besök för en fast penning.

Har Europa hamnat i de konservativas händer – eller i feministernas? Det mesta pekar mot de senare som drivkraften bakom förändringen. Det är feminister, aktivister och forskare som, med siffrorna om trafficking i ryggen, står upp mot sexhandeln. Så har Sverige fått en ny exportsuccé.

Men lagen är fortfarande kontroversiell härhemma. Bo Rothstein jämför en torsk med en person som ger pengar till en tiggare (DN 28/12), till jubel från sexradikalen Petra Östergren, som ser lagen som ”auktoritär” (Expressen 30/12). I jämförelse med dem framstår verkligen statsminister Fredrik Reinfeldt ”som radikal och progressiv när han pekar på att alla män kan bidra mot människohandel genom att inte köpa sex”, för att låna Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbunds formulering. Tack och lov att det inte är skitstövlarna Europa nu lyssnar på.

Shora Esmailian

Publicerad i Sydsvenskan 7 januari 2014.