Förtryck i repris

Posted on 10 januari, 2014

0


Ahmed Maher, Egypt, Co-founder of the April 6 Youth MovementSYDSVENSKAN KULTUR | Det händer långt ifrån varje dag, att tunga politiska aktörer öppet erkänner sina misstag.

Men efter massakrerna på anhängare till Muslimska brödraskapet och de många domarna mot aktivister fick till slut den egyptiska Sjätte april-rörelsen nog. Ahmed Maher, en av rörelsens grundare, fängslad sedan i december och i skrivande stund i hungerstrejk, säger att deltagandet i sommarens massprotester – de som ledde fram till militärkuppen mot president Muhammed Morsi – ”visade sig vara ett stort misstag”. Egyptens gamla regim är tillbaka, med ”samma repression, tortyr, korruption och lögner” – bara ännu värre. Inte minst med den nya antiprotestlag som ger minst två års fängelse för ”olovlig” demonstration. Maher uttrycker djup ånger över att ha fallit för kuppens illusioner.

Med tanke på att militären lyckades charma inte bara de egyptiska massorna, utan även ledande intellektuella som författarna Alaa al-Aswany, Nawal el-Saadawi och Ahdaf Soueif, är Sjätte april-rörelsens utspel av stor betydelse. Maher uppmanar nu alla förnuftiga krafter att överge militärregimen. Kanske är hoppet om ett bättre Egypten på väg tillbaka inför tre års-dagen av revolutionen i slutet av januari.

Shora Esmailian

Publicerad i Sydsvenskan 10 januari 2014.