Vem är barbar?

Posted on 11 januari, 2014

0


SYDSVENSKAN KULTUR | Linus Bylund, pressekreterare till Jimmie Åkesson, är den senaste i raden av sverigedemokrater att få kostymbyxorna neddragna. Efter att ha påstått att ”det står i Koranen att våldtäkt kan användas mot kvinnor” har han ändrat sig till att det är shariadomstolar som utfärdar ”straffvåldtäkt”.

Bylund kan inte ange några fall, men står fast vid sin utsaga. I fredags följde SD:s rättspolitiske talesperson Richard Jomshof upp med att våldtäkt är ”ett uttryck för muslimsk kultur”.

Det är inte första gången Jomshof eller andra sverigedemokrater använder våldtäkt i sin rasistiska retorik. Flera år innan partiet valdes in i Riksdagen skrev Jomshof i SD-kuriren om muslimska män som drar genom Sverige och våldtar samtidigt som svenska politiker väljer ”att blunda och förneka, allt medan våra svenska flickor och kvinnor förnedras – gång på gång.” Barbaren som våldför sig på kvinnor: en mer klassisk schablon är svår att hitta. Och det är en konsekvent linje i SD:s propaganda, från stöveltrampets dagar till riksdagens talarstol.

Dagens Nyheter ringde runt till fyra islamologer för att fastställa att Bylunds påstående inte stämmer med verkligheten, men ska det verkligen behövas? Ännu mer bekymmersamt är att dagstidningarna använder hans unkna citat som rubriker. Hur vore det med: ”SD-politiker återanvänder sliten rasistklyscha”?

Shora Esmailian

Publicerad i Sydsvenskan 11 januari 2014.