Farlig förskjutning

Posted on 14 januari, 2014

0


Demonstration_KärrtorpSYDSVENSKAN KULTUR | Knäad i magen och spottad i ansiktet på grund av sina åsikter. Skådeplats: Malmö i förra veckan, offer: sextonårig aktiv medlem i Socialdemokratiska ungdomsförbundet, SSU.

Förövarna: ”långa och stora” med ”korta tjocka jackor”, ”helt rakade” på huvudet, enligt den unga kvinnans vittnesmål. Det är svårt att bedöma om dessa två män är organiserade nazister, men med tanke på att de under misshandeln citerade ett tal sextonåringen hållit om invandring och kallat henne för ”vidrig sosse” och ”äcklig feministfitta” är det inte svårt att gissa vilka unkna åsikter de har i övrigt.

Hakkorsen är i vilket fall tillbaka. Från väggar i Kärrtorp och Bagarmossen till vänsterfiket Kafé 44, etiopiska ortodoxa församlingen och porten till Stockholmsmoskén. Fysiska attacker från organiserade nazister är åter en del av nyhetsrapporteringen.

Liksom det tidiga 1990-talets våg av nazistvåld hämtade näring från Ny Demokrati och det samhällsklimat partiet representerade, så får den aktuella offensiven bränsle från etablerad politik. Sedan SD:s steg in i riksdagen har allt helt enkelt förskjutits. Men allt talar för att Åkesson varar längre än Wachtmeister. Har hakkorsen kommit för att stanna den här gången? Antirasismen måste i så fall bli lika permanent; kanske krävs det obrutna massmobiliseringar som den i Kärrtorp för att dagens nazioffensiv ska kunna slås tillbaka.

Shora Esmailian

Publicerad i Sydsvenskan 14 januari 2014.