Ett land, en lön

Posted on 31 januari, 2014

0


SYDSVENSKAN KULTUR | Sedan 1930-talet har produktiviteten i Sverige tredubblats, olika kriser avlöser varandra och politikers enda svar är jobb, jobb, nya jobb.

Samtidigt oroar sig allt fler över hur de ska kunna betala hyran nästa månad. Roboten Rut serverar denna information i en ny video som basinkomst.nu har lagt upp på Youtube. På nästan nio minuter lyckas Rut ta upp varför basinkomst – en summa pengar som ges till alla medborgare i ett land bara för att de är medborgare – borde vara en självklarhet, särskilt i arbetslöshetstider när vissa arbetar för mycket medan andra saknar jobb. Ett ovanligt argument för basinkomst – även känt som medborgarlön – är att vi skulle slippa omfattande byråkrati, eftersom många statliga myndigheter skulle gå upp i en och samma: Basinkomstförmedlingen.

Men hur skulle det se ut om människor fick pengar utan någon som helst motprestation? Har vårt samhälle råd med sådan generositet? Hur löser man utbetalning för alla de människor som inte får medborgarskap? Några av svaren ges av roboten Rut, men den som vill fördjupa sig kan bege sig till Kontrapunkt i Malmö den 7–9 februari när nationella basinkomstträffen äger rum med föredrag och workshop.

Shora Esmailian

Publicerad i Sydsvenskan 31 januari 2014.