Bilder som bildning

Posted on 3 februari, 2014

0


SYDSVENSKAN KULTUR | ”Det viktigaste för mig är att sätta min konst i händerna på en politisk rörelse.” Brasilianske satirtecknaren Carlos Latuff – känd för sina bilder som kommenterar politiska skeenden i Mellanöstern och Latinamerika – var en av gästerna i onsdagens avsnitt av al-Jazira-programmet ”The Stream”.

Andra deltagare var malaysiske satirtecknaren Zulkiflee Anwar Haque, sudanesiske Khalid Albaih och amerikanska Signe Wilkinson.

De tre förstnämnda poängterade svårigheten att få sina teckningar publicerade på grund av censur. Därför sprider de sina verk främst via sociala medier.
I de regioner i världen där yttrandefrihet inte är en självklarhet är den politiska satirteckningen mer än en kommentar till dagspolitiska händelser – snarare kan den fungera som informationsspridning, folkbildning och bränsle för aktivister som kämpar för demokrati och frihet. Vilket är precis vad Latuffs bitska satir har gjort under de senaste tre åren i Egyptens revolutionära process.

Shora Esmailian

Publicerad i Sydsvenskan 3 februari 2014.