Oro för bondeuppror

Posted on 7 juli, 2014

0


SYDSVENSKAN KULTUR |”Om vi inte tar itu med de extrema ojämlikheterna i vår ekonomi kommer folk snart att komma efter oss med högafflar.”

Varningen kommer från riskkapitalisten Nick Hanauer i senaste numret av amerikanska Politico Magazine. Där vänder han sig till världens 0,01-procentare, som liksom han har ”flera hem, ett eget flygplan, och så vidare och så vidare”. Seattlemiljardären är orolig: USA, menar han, är på väg att omvandlas från ett kapitalistiskt samhälle till ett feodalt. ”Om inte politiken förändras drastiskt kommer medelklassen att försvinna och vi kommer att kastas tillbaka det sena 1700-talets Frankrike. Före revolutionen.”

För drygt ett år sedan föreslog Hanauer en fördubbling av minimilönen i USA, och konstaterar nu att de städer som blomstrar mest i dagens USA är Seattle och San Franscisco, som båda antagit den nya minimilönen på 15 dollar i timmen.

I kölvattnet av ”Kapitalet i 21:a århundradet”, den franska ekonomen Thomas Pikettys megabästsäljare om hur en liten klick tar en allt större del av välståndskakan, har debatten om jämlikhet tagit fart i de mest oväntade hörn. Vem trodde att världens rättvisekämpar skulle få draghjälp av en amerikansk entreprenör, som förordar radikal omfördelning i förhoppningen om att slippa bli jagad med högafflar?

Shora Esmailian

Publicerad i Sydsvenskan den 7 juli 2014.

Posted in: Analys, Utrikes