I valet och kvalet

Posted on 10 juli, 2014

0


SYDSVENSKAN KULTUR | Danmark: ett av de västländer där klyftorna ökat mest under det senaste decenniet. Slutsatsen kommer både från OECD och danska tankesmedjan Cevea.

Ändå väljer danska Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson, Trine Bramsen, att dra konfliktlinjen mellan ensamstående mammor och hemlösa tiggare. ”Ensamstående mammor ska inte behöva betala för dem som kommer utifrån”, säger Bramsen i en intervju i P1-morgon (9/6) och beklagar sig över att hon inte kan njuta av sin gård när hemlösa människor väljer att sova där på nätterna.

Köpenhamnspolisen har inlett en kampanj för att rensa staden på hemlösa och tiggare – och passar på att skicka ut dem som saknar uppehållstillstånd. Danska organisationer som uppbär offentliga medel har inte rätt att hjälpa hemlösa och sossarna står fast vid tiggeriförbudet. Ryktet om att man kan ”få gratis mat” i Danmark ska inte spridas i Europa, säger Bramsen.

Danska partiers vandring högerut och vilja att anpassa sig till Dansk Folkepartis dagordning är inga nyheter. Men när regeringsskiftet kom 2011, efter tio års borgerligt styre, hoppades många att Socialdemokraterna och vänstern skulle den solidariska vägen vandra. Besvikelserna har haglat, och det senaste utspelet gör inte saken bättre. Ser Stefan Löfven sina partikamrater i Danmark som förebilder? Tanken förskräcker. Det är bara att hoppas att talet om solidaritet står fastare här efter en eventuell valseger.

Shora Esmailian

Publicerad i Sydsvenskan den 10 juli 2014.

Posted in: Analys