Bio med bomber

Posted on 14 juli, 2014

0


Skärmavbild 2014-07-14 kl. 21.22.45SYDSVENSKAN KULTUR | Under nästan tre minuter förklarar författaren Göran Rosenberg i P1-morgon (9/7) hur Israel genom ändlös ockupation förvandlats till en apartheidstat.

Han radar upp exempel på exempel som juridiskt är svåra att bestrida. Trots det rycker programledaren ut till Israels försvar. ”Det är väldigt starka ord, att använda ordet apartheid om Israel. Du tycker inte att det går lite väl långt?”

Att en av världens starkaste militärmakter smular sönder ett ockuperat och i princip försvarslöst folk är inget nytt. Att omvärlden tyst tittar på ökar förväntningar på public service att inte förmedla en slentrianmässig och historielös bild av att två lika starka parter ”krigar” mot varandra någonstans i långtbortistan.

Samtidigt som bomberna faller över Gaza, där över 1,5 miljoner människor är instängda utan möjlighet till flykt, radar israeler från den intilliggande staden Sderot upp plaststolar. De kallar det Sderot-bio. När de blixtrande smällarna lyser upp horisonten där palestinska hus läggs i ruiner ljuder applåderna. Så ser folklig underhållning ut i en stat där vissa människoliv har noll värde. Den korrekta termen för detta borde även Sveriges Radio kunna acceptera.

Shora Esmailian

Publicerad i Sydsvenskan den 14 juli 2014.