Fri som fågeln

Posted on 15 juli, 2014

0


pingvinerSYDSVENSKAN KULTUR | Det homosexuella pingvinparet Herman Piele och Pondus tog till sig ägget, började bygga bo som vilket annat par som helst och mös tillsammans. Djurskötarna på akvariet i norska Bergen var glada över det lyckade experimentet och nyheten spreds flitigt på sociala medier.

Ungefär samtidigt beslutade biblioteken i Singapore att dra in två barnböcker med tema homosexuella par. En av dem, ”And Tango Makes Three” från 2005, handlar just om två pingvinhannar, hur de träffas, bildar familj och får en liten pingvinunge. Protestlistor har upprättats och internationella författare har redan dragit sig ur en författarfestival senare i år.

Homosexualitet är sedan 76 år tillbaka förbjudet i Singapore. Lagen som instiftades av den brittiska kolonialmakten togs i går upp av landets högsta domstol för en omförhandling som fortfarande pågår. Senast för sju år sedan beslöt parlamentet att behålla lagen, men trycket från aktivister har ökat under de senaste åren. Kanske kan de nu få lite bistånd från praktiserande par på helt andra breddgrader.

Shora Esmailian

Publicerad i Sydsvenskan den 15 juli 2014.

 

Posted in: Kultur, Utrikes