Ett steg fram och två bak

Posted on 17 juli, 2014

0


skrivmaskinSYDSVENSKAN KULTUR | Visst längtar vi efter att tekniken ska bota allt från cancer till global uppvärmning. Det vore ju så enkelt! Och visst är det lätt att imponeras av förslag som att byta ut all asfalt i världen mot solceller som försörjer vårt enorma energibehov.

Ändå längtar vi tillbaka. ”Vintage”, ”retro”, ”shabby”, ”antik” är återkommande sökord på diverse secondhandsajter; teakträ säljer som smör i solen, och det gäller att vara först till kvarn om man ska få det snyggaste från andrahandsaffärer.

Men skrivande människor behöver inte längre välja mellan framtidstro och nostalgi. Numera kan vi skriva på en äkta skrivmaskin – en sådan man sätter papper i, med riktiga tangenter, som låter högt och ljudligt och plingar när man kommer till marginalen. Samtidigt går varenda slagen bokstav in i en dator eller en läsplatta eftersom skrivmaskinen – tack vare teknik – går att koppla in med usb. Det är ett slags externt tangentbord, utformat som en klassisk skrivmaskin.

Lockad av att känna dig som en riktig författare a la Norén och Guillou? Eller bara en vanlig människa som vantrivs lite lagom med moderniteten, som trots alla tekniska lösningar som ska ”underlätta” våra liv verkar ha en outplånlig längtan efter det autentiska? Det vi kan känna, se, ta på, höra knattret av.

Retroframtiden är här. Glöm inte att köpa Tippex.

Pling!

Shora Esmailian

Publicerad i Sydsvenskan den 17 juli 2014.

Posted in: Kultur