Glittrig kamp hotad

Posted on 18 juli, 2014

0


Skärmavbild 2014-07-21 kl. 15.04.04SYDSVENSKAN KULTUR | Med svarta stilettklackar, en skir sjal som döljer halva ansiktet och en molotovcocktail i handen. Så inleder den kurdiska popsångerskan Helly Luv videon till debutlåten ”Risk It All”. Längre in i låten: öken och tämjda lejon.

Sedan den lades upp på Youtube i februari har denna hymn till kurdisk frihetskamp haft över 2,7 miljoner visningar.

Men det är inte formuleringar som ”Let me out, let me go” eller att hon i en klassisk peshmerga-dress sjunger ”put your guns up in the air” som gjort henne kontroversiell – utan att hon i en silverglittrande miniklänning dansar mitt i den kurdiska staden Irbil i norra Irak.

Dödshot från islamister har riktats mot Helly Luv, som efter familjens flykt från Irak på 1980-talet växte upp i Finland. Varken hon själv eller agenten vill namnge vilka som utfärdat hoten, men framgångarna för den extremistiska gruppen Islamiska staten – som får al-Qaida att framstå som moderata – för tankarna dit.

Kanske behöver den kurdiska kampen lite draghjälp av en diva som Helly Luv; associationerna går oundvikligen till MIA och tamilerna. Men den slicka popen når inte samma klass som MIA:s tunga och genomtänkta beats.

Shora Esmailian

Publicerad i Sydsvenskan den 18 juli 2014.