Filmar för förståelse om Syrien

Posted on 19 juli, 2014

0


Skärmavbild 2014-07-21 kl. 15.12.47SYDSVENSKAN KULTUR | ”Jag fruktar Gud för att jag dödar”, säger mannen vars ansikte är helt mörklagt. Det är en kort men stark monolog av en syrisk rebell. Till en början var han rädd, men till slut kände han att han inte hade något val. ”Låta kvinnor och barn dö?”, frågar han retoriskt.

Filmen är gjord av det syriska filmkollektivet Abounaddara – arabiskt smeknamn för en som bär glasögon. Sedan den syriska resningen mot Bashar al-Assad har filmarna varje fredag lagt upp korta klipp på Vimeo där de intervjuar alla från stridande rebeller till barn på flykt som förklarar sin syn på situationen. Trots kortheten är det många av filmerna som berör. Två av kollektivets fyra medlemmar är anonyma, en är gripen, en har flytt från Syrien. Fram till september ska deras filmer visas på museum i New York.

I skrivande stund är världens blickar riktade mot Gaza. Även om rapporteringen ofta är mycket bristfällig sprids i alla fall bilder och filmer på vad som sker på de ockuperade områdena. I Syrien har det varit annorlunda. Nyheterna om Assads massaker av den egna befolkningen når inte alltid ut. Därför blir Abounaddaras insats livsviktig, för historieskrivningen, för förståelsen, för solidariteten.

Shora Esmailian

Publicerad i Sydsvenskan den 19 juli 2014.