Kanske finns där ett vaccin mot digidöden

Posted on 23 februari, 2015

0


möllanKVÄLLSPOSTEN KULTUR | Sandras rygg kutar mer för varje dörr hon knackar på. En helg är allt hon har på sig för att övertyga sina arbetskamrater att rösta på en återanställning av henne i stället för en bonus.

Det är chefen och förmannen på den lilla fabriken som, med hänvisning till att den mördande konkurrensen inte medger båda, låtit arbetarna välja: bonus eller Sandras anställning.

De röstade för att ge Sandra sparken, men nu går hon från dörr till dörr för att vädja till dem att ändra sig och se hennes människovärde. Bröderna Dardennes senaste film ”Två dagar, en natt” är en tung berättelse och kanske den bästa porträtteringen av arbetarklassens läge i Europa sedan ”Äta sova dö”.

Affischen till ”Två dagar, en natt” hängde för några veckor sedan på sniskan i fönstret på det som blir Malmös nyaste biograf. Beläget mellan Moriskan i Folkets park och Kulturhuset Mazetti ska Biograf Panora öppna den 27 februari. Möllan får en alldeles egen bio som satsar på kvalitetsfilm som bröderna Dardennes – sådan som inte platsar bland SF:s mastodonter – liksom på film och aktiviteter för ungdomar (Unga Panora) och för barn (Juniora).

Men det är inte det enda som spirar i kvarteret. Vägg i vägg med Panora öppnade nyligen Malmö stadsarkiv med en filial till stadsbiblioteket. I stället för döda kontorslokaler ser man nu vuxna och barn läsandes i fönstret som vetter ut mot Bergsgatan. Allt detta i tidningen Arbetets gamla lokaler. Det går till och med att skymta namnet vid sidan av stadsarkivets ljusa skylt. Men det finns ingen anledning till nostalgi: ett helt nytt kulturkvarter håller på att växa fram i hjärtat av Malmö. De senaste tillskotten har även Teaterhögskolan, Inkonst, serieskolan, KB och en hel serie andra oaser som grannar.

Allt blomstrar dock inte i Malmös kulturliv. I januari gick en av stadens institutioner, bokhandeln Hamrelius, i konkurs. En annan, Gregers antikvariat, tvingas snart in på nätet. ”Digidöden” kallade Per Svensson (Sydsvenskan 14/1) den kulturella ödeläggelse som sveper genom västvärldens städer: under trycket från digitala medier står allt färre bokhandlar, antikvariat, småbiografer och andra syrekällor pall.

Kvar finns jättekedjor och lägenheter där medborgarna söker sina nischer vid datorn. Så hur kommer det sig att åtminstone några kvarter av Malmö tycks uppleva en veritabel renässans? Kanske har det något att göra med att vinstkravet inte är drivande: varken Folkets bio eller stadsarkivet måste gå med avkastning.

Kanske finns där ett vaccin mot digidöden och den mördande konkurrensen som det gäller att slå vakt om och utveckla. Hur det än är med den saken är det bara för oss Malmöbor att tacka och ta emot: runt Möllevångstorget växer just nu Sveriges kanske mest vitala kulturkvarter fram.

Shora Esmailian

Publicerad i Kvällsposten den 23 februari 2015.