Spanien vandrar bakåt

Posted on 10 juli, 2015

0


SYDSVENSKAN KULTUR | Sex miljoner kronor. Så mycket kan den spanjor som väljer att demonstrera utan tillstånd bötfällas med.

Ja, vi tar det igen: Sex miljoner kronor kan den som utnyttjar sin yttrandefrihet tvingas att betala. Om man ens kan tala om yttrande- och mötesfrihet i Spanien längre. Det är länge sedan högerregeringen – under ledning av Partido Popular – lade förslaget med hänvisning till medborgarnas säkerhet. Men det var i början av juli som den av kritikerna kallade ”munkavelslagen” trädde i kraft.

40 år efter Francos död rör sig Spanien bakåt. Oppositionen har protesterat, och socialdemokraterna har lovat att skrota lagen om de kommer till makten efter valet senare i år. Förslaget lades i den ekonomiska krisens kölvatten, en tid då protester och demonstrationer har avlöst varandra, men den träder i kraft under en period då de utomparlamentariska kampanjerna kanaliserats över i det parti, Podemos, som har stor chans att bli störst i årets val. I södra Europa är det inte bara ekonomiskt välmående som står på spel just nu. Också demokratiska rättigheter kan hamna i vågskålen när krisen sveper fram.

Shora Esmailian

Publicerad i Sydsvenskan den 10 juli 2015.