Karismatiskt och allvarligt

Posted on 12 juli, 2015

0


Foto: Mattias Ahlm/Sveriges RadioSYDSVENSKAN KULTUR | Johan Rockström sticker inte under stol med hur allvarligt läget är.

Professorn i miljövetenskap hymlar inte heller med att fortsatta utsläpp av växthusgaser håller på att förgöra framtiden för mänskligheten, att vi måste låta det mesta av all olja, kol och gas ligga kvar i marken och att tiden för lösningar som gör att även våra barnbarn kan leva gott på denna planet är mycket, mycket, mycket knapp.

Det snörper till riktigt ordentligt inombords när Rockström räknar upp gradhöjningarna och deras konsekvenser och beskriver i vilken rasande takt allt går; efter en viss punkt spelar inte längre utsläppen någon roll, då löper planeten amok och självuppvärmningen utan återvändo är ett faktum.

Med påtaglig karisma och musik som passar väl in i sammanhanget utvald för att slå på våra känslosträngar talar Rockström om det som beslutsfattare, journalister, ja, bokstavligen alla borde prata om: den revolutionen som sätter stopp för detta utsläppsvansinne. Men trots att han inser vikten av en snabb förändring, en fullständig omdaning av nuvarande politiskt och ekonomiskt system sätter han naivt nog sitt hopp till företagen och deras vilja till utsläppsminskningar. Med lite maktanalys skulle han inse att det system som orsakat vår väg till undergången inte kommer att vara räddaren i nöden.

Shora Esmailian

Publicerad i Sydsvenskan den 12 juli 2015.

Posted in: Klimat, Kultur, Recension