Dags att oroa sig

Posted on 20 juli, 2015

0


SYDSVENSKAN KULTUR | Den globala uppvärmningen, Islamiska staten, Ryssland eller den ekonomiska krisen? Vad är du mest rädd för? Den frågan ställde amerikanska forskningsinstitutet Pew Research Center till medborgare i 40 länder i slutet av maj.

Att en övervägande majoritet av de tillfrågade i Mellanöstern ser Islamiska staten som största hotet är föga förvånande – den expanderande terrorgruppen lurar hela tiden runt knuten. Men IS var också det som mest oroade nordamerikaner och européer medan det objektivt största problemet världens står inför – den globala uppvärmningen – är högst oroande för människor i framför allt Latinamerika och afrikanska länder söder om Sahara. I Burkina Faso som redan känner av effekterna av klimatförändringar uppger hela 79 procent att det är deras största huvudbry.

De tio länder där människors ängslan för den globala uppvärmningen är som störst ligger alla i världens periferi. Men det kommer inte dröja länge innan även den norra delen av jordklotet drabbas svårt. Kanske är det dags att även européer, amerikaner och kanadensarna – de med störst historisk skuld till utsläppen – börjar oroa sig för det som kommer att omöjliggöra ett gott liv för kommande generationer.

Shora Esmailian

Publicerad i Sydsvenskan den 20 juli 2015.

Posted in: Analys, Klimat, Utrikes