”Folket kräver förändring och det nu!”

Posted on 30 november, 2015

0


DAGENS ETC | I Paris förbjöds alla klimatdemonstrationer och aktioner efter terrordåden. Men mängder av aktivister lyckades trots det manifestera sina åsikter genom att använda sin fantasi. Dagens ETC ställde några frågor till demonstrationsdeltagare.

emma chevallierEmma Chevallier, 27 år
– Det är fantastiskt att vara här och att se att kedjan blir längre och längre – kedjan för klimatet och för rättvisa. Vi var rädda för att bara bli tio personer, men så kom tusentals.

– Vi förväntar oss inte mycket från politikerna. Men allt runt om, alla alternativ och möten som folk har arbetat mycket med, det är det som är viktigt. I slutändan är det vi folket som är lösningen!

 

filip lovstromFilip Lövström, 21 år
– Det känns bitterljuvt att vara här. Mest känns det bra, för vi är här för att driva världen framåt, för att driva omställningen framåt.

– Det finns en kämpaglöd hos många delegationer, men den sists vi sitter i är inte så lätt. Viktigaste är ändå att klimatrörelsen är mycket mer mogen än till exempel under Köpenhamn och inte sätter allt hopp till toppmötet. Där kan vi skapa en plattform, men det är inte där världen räddas, utan hemma i våra lokalsamhällen.

 

behav abrahamBehav Abraham, 83 år
– För att vi vill säga så här: Ni inne på COP21, vakna! Folket kräver förändring och det nu!

– Jag känner mig inte så hoppfull om jag ska vara ärlig, men nu är vi här och kanske kan det påverka världsledarna.

 

 

yvonne rocYvonne Roc, 65 år
– Det är mycket viktigt att demonstrera för att bevara yttrande- och mötesfriheten. Klimatförändringar påverkar människor och man kan inte förhindra folk från att uttrycka sig och protestera.

– COP21 äcklar mig, speciellt efter mötet i Köpenhamn som inte nådde någonstans. Vilka tror de att vi är – ett gäng idioter? Därför är det viktigt för folk att demonstrera, att visa sin ilska och frustration och för att presentera alternativ.

enora bertin

Enora Bertin, 26 år
– Vi är här för klimatet, för fred. Allt är sammanlänkat och det är jätteviktigt att vi går ut och säger vad vi tycker.

– Jag är inte alls hoppfull om att världens ledare ska skriva under ett bra avtal, eftersom så mycket är sponsrat av smutsigt, fossilt kapital. Dessutom existerar ingen transparens i förhandlingarna.

 

franciene cohenFranciene Cohen, 70 år
– För klimatet och för att sätta press på delegaterna på klimattoppmötet. Vi måste manifestera civilsamhällets makt. Om inte civilsamhället trycker på kommer det inte komma ut något bra från COPop21. Och jag tycker att det är viktigt för unga att veta att även de äldre bryr sig om deras framtid.

– Jag är inte så hoppfull inför ett avtal på COP21.

Shora Esmailian

Publicerad i Dagens ETC den 30 november 2015.

Posted in: Cop21, Klimat, Utrikes