Parisdemonstranter trotsade förbud med kreativitet

Posted on 30 november, 2015

0


Foto: 350.orgDAGENS ETC | I Paris förbjöds alla klimatdemonstrationer och aktioner efter terrordåden. Men mängder av aktivister lyckades trots det manifestera sina åsikter genom att använda sin fantasi. Dagens ETC är på plats i Paris.

Det rådde ingen tvekan om att de var aktivister. Några trummor och pinnar till fanor vilade på golvet invid deras fötter och samtalen på kvarterskrogen i 11:e arrondissementet fördes tyst, trots att inte så många andra fanns i lokalen. Det var nervöst. Skulle folk dyka upp? Hur skulle polisen att agera? Kommer de gripa folk på plats?

Manifestationen söndagen den 29 november hade många miljö- och klimataktivister sett fram emot och planerat i över ett år. Dagen efter skulle ridån dras upp för FN:s klimattoppmöte COP21 och därför hade demonstrationer planerats över hela världen. Den största skulle vara just här, på plats i Paris. Gatans röst skulle bli så hög att delegaterna och världsledarna – som placerats flera kilometer utanför stadskärnan – inte skulle kunna ignorera vad folket kräver: klimaträttvisa, ett bindande och ambitiöst avtal. Men inte bara förbjöds alla klimatdemonstrationer och aktioner efter terrordåden i Paris i mitten av november. Den franska regeringen gick så långt att man satte 24 klimataktivister och organisatörer i husarrest i fredags. Dessutom har husransakningar genomförts och datorer och annat material beslagtagits.

Med stöd av undantagstillståndet – som också numera tillåter polisen att gripa demonstranter i nästan en veckas tid och tvingar den som bryter mot reglerna att betala mer än 50 000 kronor i skadestånd – stoppade alltså den franska regeringen alla försök till stora och breda mobiliseringar för klimatet. Men trots att den stora marschen i söndags förbjöds hittade arrangörerna ett sätt att genomföra sin protest. I stället för att marschera i ett tåg ställde sig 10 000 aktivister i en lång kedja med plakat, banderoller och slagord. Polisen hade informerats om aktionen, utan att ge sitt officiella tillstånd. Ändå syntes de inte till. Sambatrummorna hördes långa vägar och tillresta aktivister, som de 20 svenskar som stod bakom den svenska flaggan märkt med orden ”klimaträttvisa”, deltog med leenden spelande på läpparna. De flesta i kedjan var positivt överraskade att så många anslutit sig och aktivisten och arrangören Hoda Baraka, från klimatorganisationen 350.org, tyckte att aktionen var vacker:

– Den tre kilometer långa kedjan var ett bevis på hur stark och kreativ klimatrörelsen är. Tillsammans med hundratusentals människor världen över sände vi ett klart budskap till världens ledare, säger Hoda Baraka till Dagens ETC.

Hon pekar också på det hyckleri franska regeringen ägnar sig åt när den å ena sidan påstår sig förbjuda klimat­demonstrationerna på grund av säkerhetsskäl, men tillåter stora fotbollsmatcher och julmarknaden på Champs Elysée att gå av stapeln som planerat.

Efter en timme upplöstes den långa mänskliga kedjan och många började spontant bege sig till Place de la République. Det var ingen formellt organiserad klimatdemonstration, men plötsligt kryllade Paris innerstad av demonstranter. Väl framme fylldes rondellen på från olika håll samtidigt som polisen täppte till alla infarter. Längst fram placerades kravallpoliser; bakom stod rad efter rad av vita bussar och piketer. En demonstration där de svart-röda fanorna dominerade började marschera runt torget och blev större och större innan den gjorde avstickare ut på sidogatorna. Där väntade konfrontation med polisen, pepparsprej, tårgas och chockgranater, allt ackompanjerat till slagordet ”Liberté, liberté”, frihet, frihet. Plakaten och banderoller med klimatbudskap tunnades ut samtidigt som kön till folkköket blev längre.

Systrarna Aurora och Anaıs Medie stod med varsitt plakat långt bak i demonstrationen. De jobbar båda som agronomer och hade sett fram emot den 29 november.

– Vi kom hit för att protestera, men vi vill göra det med icke-våld. Och visst är det viktigt att strida för yttrandefrihet och mot undantagstillståndet, men just i dag skulle ju handla om klimatet. Det är sorgligt att det blivit så här, säger Anaıs Medie.

– Det är så synd att det som hände för två veckor sedan [terrordåden] blandas ihop med klimatdemonstrationerna. Tanken i dag var att demonstrera mot den globala uppvärmningen. Men på grund av mördarna får vi inte längre göra det. För två veckor sedan visade mänskligheten sin sämsta sida – i dag skulle vi ha visat den bästa genom att massor av människor kom ut på gatorna, säger Aurora Medine.

Ett hundratal greps av polisen vid Place de la République, däribland Olivier Besancenot, tidigare presidentkandidat och välkänd frontfigur för vänsterpartiet NPA. Det är ännu oklart hur hårt undantagslagarna kommer att tillämpas på dem. Under söndagen såg det stundtals ut som om demonstrationsförbudet upplösts i praktiken, men i slutändan slog polisen till hårt. Klimatrörelsen – däribland centrala 350.org – såg dagen som en framgång, under rådande omständigheter, och lovar att trappa upp aktionerna under de två veckor som kommer.

Shora Esmailian

Publicerad i Dagens ETC den 30 november 2015.