Detta må ni höra

Posted on 17 juli, 2016

0


800px-Utøya_2SYDSVENSKAN KULTUR | Alla borde lyssna till P3-dokumentären om Utøya, skriver Shora Esmailian.

Om detta må ni berätta för era barn, sade Joel i Gamla testamentet, och två och ett halvt millennium senare uttalade Sveriges dåvarande stadsminister, Göran Persson, samma ord. Året var 1998 och kampanjen ”Om detta må ni berätta” inleddes för att informera högstadie- och gymnasieelever i hela landet om Förintelsen. Möjligen har världsledare ännu inte lärt sig vad rasism kan leda till, men så gott som varenda ungdom i Sverige har insikt i nazismens ondska.

Lika väl står det inte till med norska ungdomars kunskap om fascisten Anders Behring Breivik, det terrorattack han utförde på unga socialdemokrater på Utøya den 22 juli 2011 och bombattentatet mot regeringsbyggnaden i Oslo. Fem år senare är det värsta attentatet i Norges moderna historia varken inskrivet i läroböckerna (Agenda Magasin 18/6) eller ämne för diskussion i de norska klassrummen. Dessutom saknas en debatt som sätter in Breiviks handlande i en politisk kontext, enligt Kerstin von Brömssen, professorn i utbildningsvetenskap vid Högskolan i Väst. Brömssen ställer sig undrande till hur ungdomarnas kollektiva minne påverkas när man i Norge inte pratar om terrorattentaten och särskilt inte i politiska termer (26/6).

Därför borde den utförliga och bitvis mycket tunga P3-dokumentär som i dag sänds på Sveriges Radio höras av varenda norrman, gammal som ung, om vad som hände den där sommardagen för fem år sedan, hur många som dog och hur den fascistiska, islamofoba och antifeministiska idétraditionen drev Breivik att utföra de dåd han än idag stoltserar med. Eller förresten, varenda svensk borde också lyssna.

Shora Esmailian

Publicerad i Sydsvenskan den 17 juli 2016.

Posted in: Kultur, Rasism