Muslimhatet växer – och du pratar burkini?

Posted on 24 september, 2016

0


ska%cc%88rmavbild-2016-10-13-kl-13-48-38EXPRESSEN KULTUR | Akademieledamotien Per Wästberg ser burkinin som en symbol för kvinnoförtryck. Shora Esmailian undrar om det inte finns viktigare frågor att brottas med just nu.

I USA kan nästa president vara en man som lovar att förbjuda alla muslimer att komma in i landet. Frihetspartiets Geert Wilders – som nyligen besökte Trumps valkampanj – lovar inför valet i Nederländerna nästa år att förbjuda alla moskéer. I Storbritannien flörtar Tories med hetsen mot invandrare och i Frankrike stämmer socialistregeringen in i den nationella kören mot islam. Men det som stör författaren och akademiledamoten Per Wästberg är burkinin.

Trots att han i början av sin text medger att burkiniförbudet i Frankrike var ett missgrepp (13/9) kan han ändå inte låta bli att skriva av sig sin avsky mot plagget, som han anser är symbolen för viljan att förpassa kvinnorna till avskilt rum i väntan på att de tiger och täcker sig. Att denna speciella baddräkt sedan det designades av australiensaren Aheda Zanetti 2004 gett många troende kvinnor friheten att vistas på stranden och möjligheten att bada utan att tyngas ner av blöta klädesplagg – att slippa välja mellan bad och klädespreferens är inte något Wästberg är intresserad av att diskutera.
Per Wästbergs prioriteringar

I stället brister han ut i en lång lovsång till franska statens räcka av lagar som trycker till och pressar ut muslimer: de ska inte få be på trottoaren, inte äta sin halalmat i skolorna, inte ha vilka kläder var de vill. De ska vara som oss eller hålla sig borta.

Långt ifrån alla delar Wästbergs analys att det här varit ett recept på social harmoni och frihet i den franska republiken. I sin nyutgivna bok ”For the Muslims: Islamophobia in France” – en anspelning på Zolas försvarstal för judarna och Sartres för de svarta – visar essäisten och före detta redaktionschefen på Le Monde, Edwy Plenel, att alla dessa lagar med udden riktade mot den muslimska minoriteten är ett uttryck för en fundamentalistisk sekularism i Frankrike en slags nationalreligion som nu, med behjälpligt bistånd från IS terrorattacker, kan vara på väg att driva den organiserade islamofobin till makten.

Men det oroar inte Wästberg. Han förblir bekymrad av ett annat problem: de kvinnor som täcker sina kroppar när de badar. Så kan man också välja sina prioriteringar.

Shora Esmailian

Publicerad i Expressen 24 september 2016.

 

Här är Per Wästbergs svar den 27 september 2016.

Posted in: Analys, Feminism, Rasism